Kitajci obljubljajo razvoj Gorenja

NatisniNatisni

Medij: Novi tednik Celje (Gospodarstvo) Avtorji: Janja Intihar Teme: Mali delničarji Datum: Čet, 17. maj. 2018 Stran: 5

Prevzemna ponudba že prihodnji teden - Gorenje v prvem četrtletju z manj prihodki in več čistega dobička 

Dogodki, povezani s prevzemom Gorenja, so si v minulem tednu sledili bliskovito. Le dan zatem, ko so tudi uradno potrdili, da so dobili zavezujoče ponudbe treh kitajskih proizvajalcev gospodinjskih aparatov, so iz Velenja sporočili, da so kot najboljšega ponudnika izbrali skupino Hisense. Ta je nato v petek, 11. maja, že objavila prevzemno namero in v začetku tedna še sporočila, da obljublja razvoj Gorenja. Gorenje je prav tako v petek objavilo sklic letne seje skupščine in razkrilo podatke o poslovanju v prvih treh letošnjih mesecih. 


Skupina Hisense, ki bo Gorenje prevzemala s svojim podjetjem v Luksemburgu, mora v skladu s pravili prevzemno ponudbo objaviti najkasneje v tridesetih dneh. Po nekaterih informacijah naj bi jo objavila že prihodnji teden. Ponudbo bo štela za uspešno, če bo pridobila vsaj 50 odstotkov kapitala in eno delnico. Medtem ko veliki in mali delničarji najbrž že razmišljajo, kako bodo porabili denar od prodanih delnic, se 11 tisoč zaposlenih, od tega več kot polovica v Sloveniji, sprašuje, kakšne spremembe jih čakajo s prihodom novega večinskega lastnika. 

Prvo sporočilo 

V svojem prvem sporočilu slovenski javnosti je Skupina Hisense zapisala, da bo v primeru, če bo nakup Gorenja uspešen, »spoštovala načela zvestobe in integritete, pospešila razvoj Gorenja in ohranjala stabilnost delovnih mest«. Dodala je še, da bo varovala in razvijala obstoječe blagovne znamke ter izkoristila vrhunske tehnologije, izdelke in globalne kanale za krepitev in širitev velenjskega podjetja. Pri tem si želi korektno sodelovanje z državo, lokalno skupnostjo in družbo. 

Skupina Hisense, ki je za razvoj evropskega trga v Evropi ustanovila osem posebnih podružnic, je lani imela 12,7 milijarde evrov prihodkov, od tega 5,5 milijarde s prodajo gospodinjskih aparatov. 

Volilna seja skupščine 

Delničarji Gorenja se bodo na redni letni seji zbrali 12. junija, torej še pred koncem prevzemnega postopka. Seja skupščine bo predvsem volilna, saj bodo na njej odločali o novi sestavi nadzornega sveta v naslednjih štirih letih. Uprava in nadzorni svet sta za nov mandat predlagala štiri od sedmih dosedanjih nadzornikov. Ostale bo verjetno predlagal novi lastnik. Delničarji se bodo na seji seznanili tudi z lanskim poslovanjem Skupine Gorenje. Dividende ne bo, saj družba nima bilančnega dobička. 

Slabša prodaja v zahodni Evropi 

V prvih treh letošnjih mesecih je Skupina Gorenje imela 2,5 milijona evrov čistega dobička, kar je za četrtino več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so znašali 296 milijonov evrov ali nekoliko manj kot v tem času lani. Uprava pojasnjuje, da so bili prihodki nižji zaradi drugih dejavnosti, v svoji osnovni dejavnosti, to je proizvodnji gospodinjskih aparatov, pa je Gorenje ustvarilo približno takšne prihodke kot v lanskem prvem četrtletju. Še vedno se zmanjšuje prodaja gospodinjskih aparatov na zahodnoevropskih trgih, predvsem na Nizozemskem, v Nemčiji in Veliki Britaniji. Izpad je Gorenju uspelo nadomestiti v vzhodni Evropi.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.