Batageljev vpliv v Certi holdingu še negotov

NatisniNatisni

Medij: Delo (Aktualno) Avtorji: Blaž Močnik Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 17. okt.. 2017 Stran: 4

Prevzem Nova turistična os od Postojne, Idrije, Cerknega, Kobarida do Jezerskega

Postojna - Družba Postojnska jama je včeraj uradno postala lastnica 49,13 odstotka delnic cerkljanske Certe holdinga. A na skupščini konec meseca bo zaradi statuta lahko uveljavljala le deset odstotkov glasovalnih pravic, zato je njen takojšnji vpliv v vodstveni strukturi še negotov.


Predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj je včeraj na predstavitvi prevzema v Postojni napovedal posodobitev statuta družbe, češ da je zastarel. A ga bo skupščina, ki jo je za 30. oktober sklical do zdaj največji delničar z 9,5 odstotka delnic Jožef Močnik, še prehitela. Batagelj je priznal, da bo iskal pooblastila preostalih delničarjev: »Toda nikomur ne bom ničesar vsiljeval. Prinašamo razvojni model za novo turistično os, ki je trenutno še mrtva. Ne gre zgolj za Cerkno, ampak tudi za Idrijo, soško fronto in ne nazadnje tudi za Jezersko.« Včeraj sicer ni potrdil, da bo Postojnska jama še naprej odkupovala delnice holdinga, vendar je pred tem nakazal, da se bodo lastniško konsolidirali z odkupom še najmanj desetodstotnega deleža.

Batagelj je včeraj razkril prve poteze vodenja, če bi pridobil vajeti družbe pooblaščenke, ki več kot 54 odstotkov v družbi Certa upravlja s Hotelom Cerkno in Tikom Kobarid ter četrtinskim deležem v cerkljanski Eti. Sinergijski učinki v turizmu s hotelom, kjer pa je izpostavil 17-milijonsko izgubo v devetih letih ob 12-milijonski dokapitalizaciji, so skupni imenovalec naložbe, ki bo po napovedih vključevala obnovo hotelskega kompleksa, prodajo, marketing in nabavno verigo. »Ključni dejavnik sta poletna in zimska sezona. Postojnska jama ima pozimi 120 delavcev preveč, medtem ko jih ima Hotel Cerkno zaradi zimske sezone premalo,« je nakazal.

Zelo veliko osvežitev je napovedal v Tiku Kobarid, ki izdeluje medicinske pripomočke za enkratno uporabo. Kritičen do sedanjega stanja »s popolnoma nerazvitim marketingom« je dejal, da družba nujno potrebuje posodobitev proizvodnje in širitev prodajnega programa. Napovedal je tudi iskanje strateškega partnerja tudi za ceno lastništva. Prve neuradne pogovore naj bi že opravil, v zameno za morebitne naložbe pa ponuja manjšinski delež Tika. »Družba potrebuje nekoga, ki ve več od ljudi v njej,« je dejal.

Ne maramo se, a lahko sodelujemo

Veliko časa je Batagelj namenil Eti Cerkno, čeprav kot manjšinski lastnik v njej ne bo imel vpliva, ampak bo odvisen od dobre volje multinacionalke Ego. »Ni sprejemljivo, da so plače tako nizke ob sedemmilijonskem dobičku. Takoj sem se uprl selitvi dela proizvodnje v Zagreb. Strah me je tudi, da v Cerknem ostaja zgolj umazana industrija. Da v nadzornem svetu družbe ni predstavnika delavcev, pa je v nasprotju z zakonodajo,« je izjavil Batagelj.

Toda Postojnska jama bo morala najprej počakati na razplet prej omenjene skupščine, saj jo civilna pobuda Ozaveščena Cerkljanska ne pričakuje kot odrešitelja skoraj dve leti trajajočih sporov med delničarji in preteklim vodstvom. Ves čas so male delničarje opozarjali, naj delnic nikar ne prodajajo. »Preprečili smo razprodajo holdinga in zvišali ceno delnici, kije bila že pod evrom,« je poudaril Miran Ciglič, nekdanji direktor Hotela Cerkno in cerkljanski župan. Ciglič, ki je Batagelja opisal kot človeka z mnogoterimi obrazi, je še poudaril, da zdaj pričakuje »naval na statut«, ampak bo izid prepustil pravni stroki. Priznal je, da civilno pobudo na skupščini čaka nov boj, toda v isti sapi je opozoril, da nikoli ni imela sovražnega odnosa do namer Postojnske jame: »Nič slabega ne vidim v sodelovanju in Postojnske jame ne zavračamo kot poslovnega partnerja v prihodnosti. Realnost pa se bo kmalu pokazala. Bojevali smo se zgolj za zakonitosti.«

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.