Meja poštenja: knjigovodska vrednost delnice Holdinga

NatisniNatisni

Medij: Primorske novice (Aktualno) Avtorji: Saša Dragoš Teme: Mali delničarji Datum: Čet, 10. avg.. 2017 Stran: 2

Odmevi na objavo namere za prevzem Certa Holdinga od navdušenja prek dvomov do strahu

Skupni imenovalec odmevov na najavo družbe Postojnska jama za prevzem Certa Holdinga v Cerknem sta olajšanje, ker je razkrita prevara skritih tajkunskih prevzemnikov holdinga in prepričanje, da bi postojnska in cerkljanska družba lahko pognala turistični razvoj Cerknega. Sočasno večina ne vidi sinergij Postojnske jame s TIK in Eto in se bojijo, da gre namera z roko v roki s skritimi tajkuni.

CERKNO ► Objava družbe Postojnska jama za prevzem Certa Holdinga je olajšanje prinesla imetnikom okrog 1,9 milijona delnic Certa Holdinga (CH), ki niso nasedli vabilu prevzemnikov in jim jih niso prodali za povprečen evro za delnico. Cena za delnico bo sicer znana šele z objavo prevzemne ponudbe, a je direktor družbe Marjan Batagelj za naš časnik povedal, da je bil nakup po evro odločno prenizek. Civilna pobuda za Cerkljansko je po seštevku denarnega in nepremičnega premoženja s Hotelom Cerkno v popolni, Certo, TIK Kobarid in Eto v solasti, mejo poštene cene postavila h knjigovodski vrednosti delnice v višini 6,3 evrov.


Je po objavi namere skupščina z želeno odstavitvijo vodstva misija nemogoče?

Medtem ko si prodajalci okrog 600.000 delnic pulijo lase, si pogumni kupci manejo roke. Ker bi največ pridobili tajkunski prevzemniki, mali delničarji dodajajo vprašanje, ali vendarle namera za prevzem ne ponuja zgolj izhoda in bajnega dobička prevarantom.

Vodstvi Certe in CH smo vprašali, kako ocenjujeta namero Postojnske jame. Predvsem pa to, ali jima je po razkritju tajkunskih mešetarjev žal, ker nista zaščitila malih delničarjev z oblikovanjem lastnega sklada delnic z njihovim dostojnejšim plačilom. Mnogi so namreč delnice prodali zaradi socialnih stisk in stroškov zaradi lanskega obveznega prenosa upravljanja delnic s KDD k plačljivim upravljalcem.

"Vsako naše ocenjevanje napovedi za prevzem pred objavo ponudbe bi bilo v nasprotju z zakonom o prevzemih. Ko bomo s ponudbo seznanjeni, bomo najpozneje v desetih dneh podali naše stališče," je povedal direktor CH Borut Pirih.

Najmanj zadovoljni z objavo prevzemne namere so zastopniki malih delničarjev v Civilni pobudi Cerkljanske. Doletela jih je sredi priprav na skupščino CH 31. avgusta.

"Po objavi namere je pridobivati pooblastila malih delničarjev za skupščino zelo težko, če ne kar misija nemogoče. Če so besede gospoda Batagelja iskrene, bo pošteno ponudbo dal takoj, ko poteče deseti dan. Če jo bo, bodo mali delničarji pomagali njegovemu načrtu in mu prodali delnice. Če pa do ponudbe ne bo prišlo pravočasno, je prevaral vse. Pobudi pa zgolj ukradel čas za pripravo na skupščino," meni del članov pobude.

Pobuda želi na skupščini še drugič poskusiti odstaviti vodstvo CH. Če ne bodo zbrali dovolj pooblastil, bo Cerkno ostalo ujeto v sodno nedorečeno nelegitimnost in nezakonitost. "Pot do pravice bo potem zelo dolga. Kdo bo še tožil in financiral tožbe? Doslej smo vse plačali iz svojih žepov," dodajajo v pobudi.

Za povezovanje turizma! Kaj pa Eta in TIK?

“Ni težava lastništvo CH, ampak nezakonito vodenje in pomanjkanje razvojnih idej. Za nujno zamenjavo vodstva smo imeli letos, do objave namere, še večjo podporo delničarjev kot lani. Premoženje CH je velikansko in zelo raznoliko. Ostati mora v upravljanju domačih, sposobnih kadrov," je bil odločen mladi ekonomist Duško Jermol.

"Postojnska jama je v poslu prepoznala dobiček. Ne kupuje samo hotela Cerkno in smučarskega centra, ampak četrtino Ete in ves TIK z več kot tisoč zaposlenimi. Povezovanje na področju turizma bi bilo smiselno. Po pooblastilu skupščine bi lahko začeli pogovore za združevanje Hotela Cerkno in Postojnske jame. Nobenih sinergij pa ne vidim med Postojnsko jamo, TIK in Eto. Menim, da bi bili v primeru uspelega prevzema družbi razprodani in obsojeni na milost in nemilost tujemu lastniku. Kaj ta pomeni, pa zelo trpko občutijo delavci Ete," je dodal ekonomist Vaško Sedej. Marjan Batagelj pomisleke odločno zavrača. Povezovanje njegove namere s prevzemniki, ki so kupovali podcenjene delnice, pa je ocenil kot bedarijo. "Moj namen je razvoj proizvodnje in turizma. Žal mi zakonodaja ne omogoča, da bi vam pred objavo prevzemne ponudbe podrobneje razložil razvojni načrt za TIK in za aktivno soupravljanje Ete z večinskim tujim lastnikom in s tem hitrejši razvoj v Kobaridu in v Cerknem. Se pa zavedam pomena tričetrtinskega tujega lastništva v Eti in možnosti vsakokratnega preglasovanja. Zagotovo pa ne načrtujem nobene razprodaje." je bil jasen.

Pobuda je z analizo premoženja družb CH, denarja na računih in pričakovanih prilivov iz dividend in vnovične slabitve Etinega kapitala, izračunala, da vrednost delnice presega deset evrov. V izjavo delničarjem je zapisala: "Prevzemna ponudba bi morala ponuditi najmanj ceno v višini knjigovodske vrednosti 6,3 evra." Malim delničarjem pa je svetovala, naj delnic pod ceno ne prodajo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.