Država preglasovala hrvaški Adris

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Nejc Gole Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 08. mar.. 2017 Stran: 9

Skupščina Save Re Za nadzornike imenovani Mateja Lovšin Herič, Keith William Morris, Davor Ivan Gjivoje in Andrej Kren - Mali delničarji: nenavadno glasovanje 

Ljubljana - Državni lastniki Save Re so na skupščini ubranili nadzorni svet pred kandidatom, ki gaje predlagala hrvaška Adris grupa. Delničarji torej med nadzornike niso imenovali Petra Kraljica, ampak Matejo Lovšin Herič, Keitha VVilliama Morrisa, Davorja Ivana Gjivoja in Andreja Krena. 


Delničarji Save Re so na včerajšnji skupščini pri imenovanju štirih članov nadzornega sveta sledili predlogu nadzornega sveta. Mateja Lovšin Herič je že sedaj predsednica nadzornega sveta Save Re, sicer pa je zaposlena na Slovenskem državnem holdingu (SDH). Tudi Keith William Morris je že do sedaj bil nadzornik Save Re. Do upokojitve je zasedal vodilne položaje v bančništvu in zavarovalništvu, v nadzornem svetu Save Re pa velja za predstavnika Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Andrej Kren je predsednik uprave družbe FMR. Davor Ivan Gjivoje pa je ameriški državljan hrvaških korenin, ki vodi mednarodni holding, katerega glavne dejavnosti so razvoj hotelirstva, trženje letalskih prevozov in strateške naložbe. 

Gjivoje bo nasledil Branka Tomažiča, ki je lani odstopil. Kren pa bo od julija nadzoroval poslovanje pozavarovalnice namesto Slavena Mičkoviča. 

Hrvaška Adris grupa, ki s svojima odvisnima družbama Croatia osiguranje in Croatia Ljoyd obvladuje 19-odstotni delež Save Re, je pred skupščino podala nasprotni predlog, in sicer da se namesto Davorja Ivana Gjivoja za nadzornika imenuje Peter Kraljic, upokojeni direktor družbe McKinsev. Vendar so s svojim predlogom prepričali le 31 odstotkov navzočih glasov. Največji delničarji na skupščini so bili SDH (27,8 odstotka glasovalnih pravic), Zagrebačka banka (15,7 odstotka), EBRD (6,9 odstotka), Raiffeisen bank Austria (4,9 odstotka) in Modra zavarovalnica (4,6 odstotka). 

Ker Adris ni vpisan v delniško knjigo Save Re, je namesto njega predlog sicer vložila Raiffeisen bank Austria, podprla pa tudi Zagrebačka banka, ki vodita fiduciarne račune, za katerimi stojijo hrvaški lastniki. 

Finančni direktor Adris grupe Vitomir Pavlinec, ki je na skupščini nastopil kot pooblaščenec Raiffeisen bank Austria, je pojasnil, da je Kraljic kakovosten kandidat, ki lahko pripomore k razvoju in dobičku Save Re v prihodnosti: »Zavzemamo se za dolgoročno rast Save Re, regionalno prisotnost in pozitivno poslovanje tudi v prihodnje. Znanje in izkušnje, ki jih je v svoji karieri pridobil Kraljic, bi lahko k temu pripomogli.« 

Izvršni sekretar Društva Mali delničarji Slovenije Grega Tekavec je po skupščini komentiral: »Zadeva je nekoliko nenavadna. Nasprotni predlog hrvaške strani ni bil sprejet, čeprav so predlagali Slovenca, medtem ko je bil izglasovan predlog nadzornega sveta s kandidatom s hrvaškimi koreninami.« Dodal je, da ne razume, da ni bil izglasovan Kraljic, ki je glede na življenjepis in izkušnje v zavarovalništvu ustreznejši kot Gjivoje. 

Jošt Dolničar, ki po razrešitvi Zvonka Ivanušiča zaradi spornega nakupa nekdanje poslovne stavbe ACH vodi upravo Save Re, je po skupščini dejal, da čakajo še na nekaj formalnosti, da vodenje prevzame Marko Jazbec, nekdanji predsednik uprave SDH. Ta še čaka na licenco Agencije za zavarovalni nadzor.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.