Zmeda pri prenosu na trgovalne račune

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Manja Pušnik Teme: Mali delničarji Datum: Sre, 23. nov.. 2016 Stran: 5

REGISTRSKI RAČUNI 

Poslanci so včeraj soglasno podprli avtentično razlago zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, s katero so natančno zamejili stroške vodenja in upravljanja trgovalnih računov. To je pomembno za skoraj vsakega četrtega državljana, ki mora do konca leta prenesti svoje premoženje v delnicah s KDD. 

Manja Pušnik Poslanci so višino stroškov upravljanja trgovalnega računa omejili na največ 0,5 odstotka povprečne vrednosti delnic na računu. Nekatere borzne hiše in banke so strankam zaračunavale več; po pojasnilih finančnega ministrstva sprejetje avtentične razlage velja tudi za nazaj. Stranke bodo torej lahko v primeru preplačanih stroškov zahtevale povračilo. Ustavno sodišče bi lahko že jutri zadržalo izvajanje poslanske odločitve, ne glede na zmedo pa finančno ministrstvo ne razmišlja o podaljšanju roka za prenos delnic z registrskih računov pri KDD na trgovalne račune, ki se izteče konec leta. 

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki bdi nad poslovanjem borznoposredniških hiš in bank, je ob sprejetju avtentične razlage že opozorila na povečana tveganja, ki bodo nastala ob vodenju računov strank z nizkimi delniški portfelji. Borzne hiše in banke po njenem mnenju ne bodo zmogle pokrivati stroškov vodenja računa takšnih strank, zato jih bodo zavračale oziroma jim odpovedale že sklenjene pogodbe. Vlagatelji bodo tako iskali alternativne rešitve, ki se na trgu že pojavljajo v obliki shem, ki niso regulirane oziroma jih ATVP ne nadzoruje. »Tovrstne sheme vlagateljem ne dajejo primerne zaščite proti zlorabam in ne spadajo v sistem jamstva za terjatve vlagateljev. Stroški, ki jih bo moral vlagatelj nositi, če bo pristopil k takšni shemi, bodo lahko precej višji od tistih v borznih hišah in bankah. Te imajo namreč dovoljenje za opravljanje investicijskih storitev in poslov in so pod nadzorom ATVP,« še opozarjajo na agenciji. 

Katere so nenadzorovane sheme 

Ena izmed shem, ki jih ATVP ne nadzoruje, je Delniška opora Vseslovenskega združenja malih delničarjev Slovenije (VZMD). Na vprašanje, koliko vlagateljev se je odločilo za prenos svojega portfelja z registrskih računov v shemo VZMD in kolikšna je skupna vrednost njihovega portfelja, so odgovorili, da nam teh podatkov ne bodo posredovali. Kdo bo torej nadzoroval upravljanje premoženja tistih imetnikov, ki bodo delnice prenesli na shemo VZMD, saj AT-VP za nadzor ni pristojna? Na finančnem ministrstvu opozarjajo, da shema VZMD ni niti nadzorovana niti ni vključena v sistem jamstva za terjatve po zakonu o trgu finančnih instrumentov (ZTFI). Zato že razmišljajo o zakonskih spremembah in rešitvah, ki bodo omejile tveganja vlagateljev v takšnih shemah. 

Borzniki bodo delali z izgubo 

Po oceni skupine Alta bo imela včeraj sprejeta avtentična razlaga hude negativne posledice za ves slovenski trg kapitala in državljane. »Četrti odstavek 48. člena ZNVP-l in tudi avtentična razlaga sta grob poseg v prosti konkurenčni trg, na katerem nastopa veliko bank in borznoposredniških družb, ki si med seboj konkurirajo. Vsebina omejitev je primerljiva s tem, da bi čez noč ceno časopisa omejili na največ 20 centov, čeprav je vsem jasno, da s tako nizko ceno medijske družbe ne bi mogle pokriti niti stroškov tiska niti zagotoviti plač za zaposlene. Podobno je tudi v primeru avtentične razlage, saj borzni člani pri številnih strankah ne bodo zmogli pokrivati vseh stroškov, ki jih imajo s poslovanjem in izpolnjevanjem vseh zakonodajnih zahtev,« poudarjajo na Alti. 

Igor Štemberger, predsednik uprave BPH Ilirika, pa pravi, da je zakon, kakršenkoli že je, treba spoštovati. »Vendar je njegova usoda negotova, saj čakamo na odločitev ustavnega sodišča.« Neuradno je slišati, da naj bi ustavni sodniki že jutri začasno zadržali izvajanje zakona. »Zato bomo o posledicah lahko govorili šele po odločitvi ustavnega sodišča,« napoveduje Štemberger.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.