Mali delničarji v precepu

NatisniNatisni

Medij: Večer (Gospodarstvo) Avtorji: Srečko Klapš Teme: Mali delničarji Datum: Pet, 18. nov.. 2016 Stran: 6

Pred dokapitalizacijo in objavo slovaške prevzemne ponudbe po 4,01 evra za delnico llirika odkupuje delnice Palome le za dva evra in pol. ATVP v tem ne vidi nič spornega

Okoli sedemsto malih delničarjev Palome je te dni prejelo pismo Ilirike borzno-posredniške hiše, ki jim "svetuje", da naj se izognejo stroškom ob prenosu delnic iz KDD na trgovalne račune, "ki lahko sčasoma presežejo vrednost vaših delnic". Zato jim ponujajo odkup delnic Palome po ceni 2,50 evra, izplačilo kupnine pa jim zagotavljajo v petih dneh. Več zaposlenih v Palomi in upokojencev se je tako znašlo v precepu, kaj storiti. Znano je namreč, da mora slovaški sklad Eco-Invest po vplačilu dokapitalizacije Palome v višini 18,2 milijona evrov objaviti še prevzemno ponudbo po enaki ceni za delnico, torej 4,01 evra za vse preostale delničarje. Iz Palome so nedavno sporočili, da bodo skupaj s slovaškim vlagateljem opravili vse potrebne postopke za realizacijo dokapitalizacijskega sklepa skupščine. Čeprav imajo Slovaki rok za dokapitalizacijo do marca prihodnje leto, naj bi jo vplačali že do konca decembra.

llirika ponuja 62 odstotkov manj

Igor Štemberger, direktor Ilirike, nam je včeraj povedal, da so delnice Palome na prostem trgu in prosto prenosljive. Na dejstvo, da morebitni prevzemnik ponuja 4,01 evra za delnico, llirika pa le dva evra in pol, odgovarja, da ni rečeno, da bo do dokapitalizacije s strani Slovakov sploh prišlo. "Prav tako še ni znano, kdaj bo, če sploh bo objavljena prevzemna ponudba za Palomo." Štemberger glede na to, da Paloma nujno potrebuje sveži kapital za posodobitev proizvodnje, meni, da če se to ne zgodi, je tudi cena 2,50 evra za delnico visoka. Glede na to, da trenutno nihče drug ne "da denarja na mizo" za delnice Palome, morajo odločitev sprejeti delničarji, še pravi. Štembergerja smo spomnili, da je llirika finančno svetovala poljskemu skladu Abris, ki je po zapletih z izpodbojnimi tožbami v začetku junija letos, ko je za delnico ponujal 3,30 evra, odstopil od dokapitalizacije Palome. Dejal je, da so takrat opozarjali na nekorektnosti v nekaterih postopkih po januarski skupščini, ki je potrdila Abris za dokapitalizatorja. Na vprašanje, ali bo llirika na ta način odkupljene delnice Palome prodala Slovakom po 4,01 evra, če ti objavijo prevzemno ponudbo, pa je odgovoril z da, če prevzema ne bo, pa da bodo sami nosili tveganja iz tega posla.

V sindikatu Palome presenečeni

ed okoli 680 malimi delničarji je večina takih, ki so delnice Palome pridobili zaradi lastninjena družbenega premoženja v obliki certifikatov, nekaj pa je tudi takih, ki so prejeli delnice za neizplačane zaostale plače. Nives Hrovat, predsednica sindikata Pergam v Palomi, pravi, da so zelo presenečeni nad 60 odstotkov nižjo ponudbo za odkup delnic Palome. "Tudi mi prejemamo klice svojih zaposlenih in upokojencev Palome glede ponudbe, ki jim jo je poslala llirika. Odločitev, komu in po kakšni ceni bo kdo prodal svojo delnico, je seveda njihova osebna odločitev. Menimo in pričakujemo pa, da bodo delničarji Palome lahko prodali delnico po najmanj 4,01 evra, kot je ponujena v okviru dogovorjene dokapitalizacije in prevzemne ponudbe. V sindikatu so za delničarje Palome uspeli dogovoriti tudi ugodnejše pogoje vodenja trgovalnih računov (pri Novi KBM) in tudi možnost otvoritve trgovalnega računa v Sladkem Vrhu. Ob tem je strošek nadomestila za prenos delnic na trgovalni račun za delničarje Palome znašal 15 evrov, je še povedala Hrovatova.

ATVP: llirika lahko odkupuje delnice

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) so nam pojasnili, da llirika lahko odkupuje delnice Palome od malih delničarjev, če pri tem spoštuje določbe veljavne zakonodaje (npr. zakonodajo s področja obvladovanja nasprotja interesov), in to kljub dejstvu, da trenutno poteka postopek dokapitalizacije po ceni 4,01 evra za delnico s strani slovaške družbe Eco-Invest. Odločitev o tem, ali bodo ponudbo za odkup delnic Palome sprejeli ali bodo raje počakali na prevzemno ponudbo Eco-Investa, je tako v rokah delničarjev Palome, pravijo na ATVP. "Ne glede na to, kako se bodo mali delničarji odločili, pa bodo zaradi ukinitve registrskih računov pri KDD svoje vrednostne papirje morali do konca letošnjega leta prenesti na trgovalne račune. Šele po prenosu na trgovalni račun bodo delničarji svoje vrednostne papirje lahko prodali." Zaposleni in upokojenci Palome se te dni odločajo, ali bi prodali delnice po nižji ceni ali pa počakali na prevzemno ponudbo po predvideni višji ceni. 

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.