Eti ima novega lastnika

NatisniNatisni

Medij: Večer (Gospodarstvo) Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 18. okt.. 2016 Stran: 6

Pri prodaji večinskega lastniškega deleža družbe Eti seje v konzorcij združilo okoli 950 delničarjev, ki imajo skupaj v lasti 76 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico

Konzorcij lastnikov družbe Eti Elektroelement je včeraj s predstavniki mednarodne skupine Andlinger & Company podpisal pogodbo za prodajo 76-odstotnega lastniškega deleža. Andlinger & Company bo za delnico Etija plačal 55 evrov, vrednost celotnega posla pa je skoraj 27,5 milijona evrov. Zaključek transakcije je predviden do konca leta.

Pri prodaji večinskega lastniškega deleža Etija se je v konzorcij združilo okoli 950 delničarjev, ki imajo skupaj v lasti 76 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico. To je največji konzorcij, ki je bil doslej oblikovan v Sloveniji, odločitev o prodaji pa so sprejeli predstavniki malih delničarjev, vodstva, strateški partner in večji finančni vlagatelj, so sporočili iz Alte, ki je vodila prodajo Etija.

"V zadnjih nekaj mesecih nam je uspelo dobro spoznati Eti, ki je ena od tehnološko najbolj razvitih slovenskih industrijskih družb z zelo sposobnim vodstvom in predanimi zaposlenimi. Eti je že danes zelo dobro prepoznan na trgu in ima vodilni položaj pri prodaji varovalk v marsikateri državi zahodne in vzhodne Evrope. Veliko potenciala za nadaljnjo rast pa vidimo tudi v zahodni Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Aziji," je ob podpisu pogodbe povedal Ernst Reichmavr, partner v Andlinger & Company. Dodal je tudi, da jih je Eti prepričal s svojimi strateškimi načrti, ki jih v celoti podpirajo, in so prepričani, da jim bo do leta 2020 prihodke uspelo povečati za več kot 30 odstotkov na 140 milijonov evrov. Uresničitev teh ambicij bo spremljala tudi rast števila zaposlenih.

Pri nakupu Etija bodo po napovedih Reichmavrja sodelovali obstoječi vlagatelji in partnerji Andlinger & Company, vključno z ustanoviteljem Gerhardom Andlingerjem ter družinama Helmuta Sohmena in Wolfganga Leitnerja, ki bodo celoten prevzem financirali z lastnimi sredstvi.

"Dividende se bodo v bližnji prihodnosti drastično zmanjšale na zakonsko določeno mejo. To bo družbi omogočilo, da bo glavnino ustvarjenega denarnega toka lahko namenila za svojo nadaljnjo širitev in raziskave ter razvoj, ki jih nameravamo v naslednjih letih še dodatno povečati," je še dejal Reichmavr. Kot je povedal predsednik uprave Etija Tomaž Berginc, se za Eti začne pisati novo poglavje. "Dobili smo novega lastnika, ki je v družbi prepoznal vrednost, ki so jo ustvarjale generacije zaposlenih ter ponudil ustrezno ceno, s katero je izpolnil pričakovanja lastnikov. V družbi namerava razviti vse proizvodne programe, jim dati nov zagon in s tem še utrditi vlogo družbe Eti kot največjega zaposlovalca v Zasavju," je dejal.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.