Okostnjaki iz pristaniške omare

NatisniNatisni

Medij: Večer (V žarišču) Avtorji: Anja Hreščak Teme: Mali delničarji Datum: Tor, 28. jun.. 2016 Stran: 2

Katera podjetja so prosperirala, odkar seje v Luko Koper vrnil Dragomir Matic, in zakaj so plače tam dvakrat višje od slovenskega povprečja

Potem ko se je minuli petek državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja opravičil za navajanje napačnih podatkov o donosnosti Luke Koper, je v istem sporočilu še zapisal: "Delničarjem predlagam, naj na skupščini postavijo vprašanja, vezana na stroškovno učinkovitost družbe. Inšpektoratu za delo in finančni upravi predlagam, da preverita obseg zaposlovanja v Luki Koper preko s. p. in sistematično izogibanje plačevanju davkov in prispevkov."

Popusti za prijatelje?

Pojavljajo se namreč očitki, da Luka Koper najema več podizvajalcev, ki opravljajo režijska dela v pristanišču, in da so v času, ko je vodenje družbe prevzel Dragomir Matic, na račun Luke Koper prosperirala podjetja, ki so bila nekdaj povezana z Matičem, denimo Luka Koper podjetju T.P.G. naj ne bi obračunavala storitev skladiščenja ter pretovora po istih cenah kot ostalim poslovnim partnerjem. O tem so bili po naših podatkih obveščeni tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH) in od uprave Luke Koper tudi terjali pojasnila.

Iz Luke Koper nam podatkov o obsegu poslovanja ter izplačil podjetju T.P.G, kjer je bil Matic zaposlen pred imenovanjem za predsednika uprave Luke Koper, niso posredovali. Pravijo, da gre za poslovno skrivnost. Pojasnili so le, da je podjetje T.P.G. špediter poslovna stranka Luke Koper - takih ima družba 117 -, ki Luki Koper naročajo storitve pretovora in s tem prinašajo tovor ter prihodke luki. Oni plačujejo storitve Luki Koper, ne obratno, so pojasnili, na očitke o popustih pri skladiščenju in pretovarjanju pa se niso odzvali. "Z večjimi in pomembnejšimi strankami (ladjarji in špediterji) sklepamo letne pogodbe, ki vsebujejo komercialne popuste, kar je običajna poslovna praksa," so odgovorili glede domnevnih neenakih cen. "Pooblaščenka za korporativno integriteto je ugotovila, da razlike ne obstajajo."

Izjemno visoke plače

Medtem so se Dragonja, SDH in Društvo malih delničarjev obregnili ob stroške dela. "Luka Koper se je v zadnjih dneh pohvalila z doseženimi rezultati, ki so po posameznih kazalnikih nadpovprečno dobri, žal pa pri dobičkonosnosti in donosnosti na kapital pogrešamo navedbo, da družba kuje tudi rekord pri stroških dela na zaposlenega. Povprečni mesečni strošek zaposlenega v Luki Koper znaša 3833,79 evra. Za primerjavo, v družbi Krka je povprečni mesečni strošek zaposlenega 2551,27 evra oziroma kar 1282,52 evra manj, v družbi Prva Group, ki jo vodi predsednica nadzornega sveta Luke Koper, pa je ta strošek 2271,97 evra oziroma 1561,82 evra manj (torej za povprečno slovensko bruto plačo manj) kot v Luki Koper," so zapisali v Društvu malih delničarjev.

V Luki Koper pojasnjujejo, da ti stroški poleg bruto plače zajemajo še dodatke, denimo 13. plačo, del plače za skupinsko delovno uspešnost, rezervacije za odpravnine ob upokojitvi in jubilejne nagrade, potne stroške in malico, premije dodatnega pokojninskega zavarovanja in regres za dopust. Kljub strukturi plače je dejstvo, da večina zaposlenih v državnih ali zasebnih podjetjih tako bogatih dodatkov vendarle nima. Pri Luki Koper pojasnjujejo, da dodatki "izhajajo iz specifike dejavnosti, ki ni primerljiva z drugimi dejavnostmi", saj da je Luka Koper delovno intenzivno podjetje, kjer se delo izvaja v težkih pogojih, v treh izmenah, 365 dni v letu, ob praznikih, dela prostih dnevih in z nadurami. Povprečna mesečna bruto plača je leta 2015 znašala 2873 evrov, so dodali.

A stroški dela zaposlenih niso vse, kar je zmotilo lastnike in delničarje; sporno se jim zdi tudi to, da naj bi Luka Koper za določene storitve prekladanja in druga režijska dela najemala zunanje izvajalce, denimo podjetje T-MOMO, in ne izkoriščala
svojih zaposlenih (teh prekarnih izvajalcev pa podjetje ne plačuje tako bogato kot zaposlene). "Če sem iskren, mi je kot delovodji v Luki zares lepo. Od dela se ne ubijam, lahko pa rečem, da je vsak moj evro pošteno zaslužen. Se pa ta občutek hitro razkadi, ko pomislim, da večina ljudi, ki jih gledam vsak dan, in zjahani pogodbeni (IPS) delavci v popoldanski izmeni dobivajo mezdno plačilo," je zapisal anonimnež. 

Zaradi tega so v SDH zahtevali pojasnila uprave. Na prošnjo Večera, naj posredujejo podatek, koliko znaša obseg storitev, ki jih opravlja T-MOMO, in kakšne storitve so to, se v Luki Koper niso odzvali. Odgovore na očitke bodo mediji in lastniki dobili na petkovi skupščini delničarjev, obljubljajo.

Kaj je ozadje zavarovanja

Poleg informacij, da naj bi prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Krajnc v svojem imenu, toda v funkciji neizvršne direktorice Prve osebne zavarovalnice iskala investitorje za drugi tir, so v javnost pricurljale še informacije, da naj bi kmalu po imenovanju Žnidaršič Krajnčeve v nadzorni svet v pristanišče prišli tudi zaposleni Prve osebne zavarovalnice in zaposlene v Luki nagovarjali k sklenitvi pokojninskega zavarovanja. O tem v Luki pravijo, da je "svet delavcev na lastno iniciativo povabil več različnih ponudnikov tovrstnih storitev, da bi zaposlenim olajšal odločitev (ali nadaljujejo varčevanje pri Banki Koper ali prestopijo k drugi zavarovalnici, op. a.). Med drugimi so povabili tudi predstavnika Prve osebne zavarovalnice." Na očitke o konfliktu interesov Žnidaršič Krajnčeve pa niso odgovorili.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.