V Siju bodo drugič zapored delili dobiček

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik (Poslovni Dnevnik) Avtorji: Sebastjan Morozov Teme: ZGD-1 zakon o gospodarskih družbah Datum: Pet, 20. maj. 2016 Stran: 5

JEKLARSTVO 

Potem ko ruskim lastnikom več let ni bilo mar za pobude drža ve, četrtinske lastnice Sija, o izplačilu dividend, načrtujejo v jeklarski družbi - kljub precejšnjemu padcu lanskega dobička -, da bodo drugo leto zapored izplačali dividende. 


Od leta 2007, ko so Rusi postali večinski lastnik družbe Sij - Slovenske industrije jekla (Sij), pa do lani - kljub visokim dobičkom v posameznih letih - niso izplačevali dividend. Takšno dividendno politiko je država kot četrtinska lastnica Sija bolj ali manj ravnodušno prenašala. Dejstvo sicer je, da mora družba po zakonu o gospodarskih družbah za dividende nameniti najmanj štiri odstotke osnovnega kapitala. Kot vse kaže, pa lansko izplačilo dividend Sija ni bilo muha enodnevnica. Tudi letos bo za dividende namenjenih 5,8 milijona evrov, pri čemer bilančni dobiček skupno znaša 34,4 milijona evrov. O izplačilu dividend so delničarji odločali na včerajšnji skupščini. 

Sijevi prevzemi

Siju sta sicer lani na slovenskih tleh uspela dva odmevnejša prevzema. Poleg Perutnine Ptuj je iz stečajnega postopka Skupine Viator & Vektor odkupil še Sistemsko tehniko, ki se je preimenovala v Ravne Svstems, in njeno hčerinsko družbo Sistemska tehnika Armas. Snovali so še nakup Litostroja jekla in podjetja Štore Steel, za katerega naj bi se po neuradnih informacijah še vedno zanimali, vendar pa je vprašanje, ali bo posel sklenjen. Zaradi izboljšanih rezultatov naj bi se pričakovanja lastnikov družbe Štore Steel o kupnini zvišala. Čisti dobiček so namreč lani zvišali kar za 226 odstotkov in je znašal 2,34 milijona evrov. 

Letos je Sij prevzel družbo Oro met, specializirano za izdelavo standardnih in nestandardnih orodnih plošč in drugih elementov za podporo orodjarski industriji. 

Prihodki od prodaje Skupine Sij, ki vključuje 23 družb, so se sicer lani znižali za šest odstotkov, na 664,8 milijona evrov. Od tega je bilo na tujih trgih prodanih dobrih 87 odstotkov izdelkov. Pri tem je bila najvišja rast dosežena v ZDA, ključna trga pa ostajata nemški in italijanski. Čisti dobiček se je znižal za 57 odstotkov in je znašal 10,8 milijona evrov. Za naložbe je Skupina Sij lani namenila 57 milijonov evrov. 

Zaostrene razmere na trgu 

Po pojasnilih Sija, ki ga vodi Anton Cheraykh, so lansko leto zaznamovale zaostrene okoliščine na trgu, predvsem veliko nihanje surovinskih trgov. Tako so cene niklja, ki predstavljajo eno ključnih referenc za določanje cen jeklarskih izdelkov, dosegle najnižjo raven v zadnjih desetih letih. Na poslovanje so občutno vplivali tudi enkratni negativni dogodki: tri večje ustavitve proizvodnih procesov v Acroniju zaradi tehničnih težav in zamenjava celotnega informacijskega procesa v tej družbi. 

Od vsote vseh sredstev v višini 864 milijonov evrov je imela Skupina Sij konec decembra lani okrog 60 odstotkov dolžniškega kapitala. Lani in predlani je izdala za okoli sto milijonov evrov obveznic in komercialnih zapisov. Za izdajo obveznic so se odločili zaradi razpršitve dolgoročnih virov financiranja ter financiranja investicij, komercialne zapise pa so namenili za financiranje obratnega kapitala. Konec minulega leta so imeli zaposlenih 3126 delavcev.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.