Dokapitalizacija ostaja negotova

NatisniNatisni

Medij: Delo (Gospodarstvo) Avtorji: Maja Grgič Teme: Mali delničarji, Sklici skupščin delniških družb Datum: Sob, 23. apr.. 2016 Stran: 10

Paloma 

Po dveh preložitvah včeraj le narok o izpodbojni tožbi 

Ljubljana - Dokapitalizacija Palome ostaja negotova. Mariborsko okrožno sodišče namreč včeraj ni sprejelo odločitve o odpravi začasne odredbe, s katero je zamrznilo postopke za povečanje kapitala družbe. To naj bi storilo šele 23. maja. 


Sodišče je postopek z izdajo začasne odredbe zamrznilo na podlagi zahteve dveh malih delničarjev družbe - Nevije in Arce Capital Bohemia, ki skupaj z družbo MC storitve izpodbijata januarski sklep skupščine Palome. Ta je na burni skupščini izglasovala, da naj družbo dokapitalizira poljski sklad Abris Capital, ki je ponudil 15 milijonov evrov dokapitalizacije, po objavi prevzemne ponudbe pa delničarjem še 3,3 evra za delnico Palome. 

Omenjeni mali delničarji so se zavzemali, da bi skupščina za dokapitalizatorja izbrala slovaški Eco-invest, ki je v igro vstopil v zadnjem hipu in je ponujal 18 milijonov evrov dokapiatlizaicje in 4,1 evra za delnico sladkogorske družbe. 

V Palomi so zadovoljni, daje po dveh preložitvah naroka ta včeraj le bil. V družbi so prepričani, da so predstavili tehtne argumente in dejstva za čimprejšnje nadaljevanje dokapitalizacije. »Želimo si, da sodišče čimprej odloči, in upam, da bo sodnica na naslednjem naroku dokončno odločila,« je dejal predsednik uprave Palome Tadej Gosak. 

Tveganje za umik Abrisa 

Poudaril je, da ti sodni postopki predstavljajo resno tveganje, da se bo Abris umaknil, če odločitve do konca maja ne bo. »Nasprotna stran si z vsemi možnimi manevri prizadeva zavlačevati ta postopek. To se je dogajalo tudi danes na sodišču,« je dejal Gosak. Za Palomo izguba možnosti dokapitalizacije pomeni, da bo stagnirala in ne bo mogla razvijati svojega potenciala v regiji, saj dodatnih zmogljivosti več nimamo, strojna oprema pa je 90-odstotno amortizirana, kar je za Palomo z okrog 760 delovnimi mesti in z več kot 2000 ljudmi, ki so od družbe tudi poslovno odvisni, tvegano, so dodali v Palomi. 

V Abris Capitalu včeraj niso hoteli komentirati sodnega zapleta okoli dokapitalizacije Palome kot tudi ne, do kdaj so pripravljeni čakati nanjo. 

Tudi prokuristka Nevije Nevena Tea Gorjup včerajšnjega naroka ni hotela komentirati. Odvrnila je le, da je bil narok zaprt za javnost in da lahko reče le to, da je cena 4,1 evra za delnico višja od 3,3 evra. 

Eco-invest: Smo dolgoročni vlagatelj 

Eco-invest pa je v svoji izjavi za medije zapisal, da so resen in kredibilen vlagatelj in da je njihov namen postati dolgoročen strateški partner družbe in da želijo modernizirati proizvodnjo v Sladkem vrhu. Dodali so, da je njihov cilj zgraditi močno skupino proizvodnje higienskih papirjev, v kateri bi bila Paloma eden glavnih proizvodnih centrov, blagovna znamka Paloma pa vodilna v skupini. Eco-invest je sicer tudi lastnik papirniške družbe SHP, ki je Palomin konkurent in se je že večkrat neuspešno potegoval za Palomo.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.