Padec na lestvici poslovanja

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: G.R. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 30. 10. 2014 Stran: 8

Slovenija Za pet mest slabši na razvrstitvi Svetovne banke

Washington - Slovenija je letos na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 189 državami na svetu zasedla 51. mesto, kar je ža pet mest slabša uvrstitev kot lani. Na prvem mestu ostaja Singapur, sledita mu Nova Zelandija in Hongkong, je razvidno iz raziskave Doing Business 2015.


Omenjeni padec za slovenske obrtnike in podjetnike ni nobeno presenečenje glede na razmere v minulem letu, ko se je politika ukvarjala sama s sabo in ni bilo sprejetih prepotrebnih strukturnih reform, pravijo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

»Že več let opozarjamo, da so pogoji poslovanja v Sloveniji slabi in da moramo ukrepati, a so naše zahteve žal preslišane. Obrtniki in mali podjetniki, ki zaposlujemo več kot 230.000 ljudi, se že več let borimo zgolj za svoj obstoj na trgu in ohranitev delovnih mest. Dodatno zaposlovanje, večanje dobička in izboljšanje konkurenčnosti podjetja že dolgo niso več v ospredju,« opozarja Branko Meh, predsednik OZS. Po njegovem zbuja skrb, da' smo na lestvici padli zlasti na tistih področjih, kjer ima vse niti v rokah država.

Najslabše je reševanje sporov

Slovenija se je na desetih podpodročjih, ki sestavljajo skupno uvrstitev, najvišje uvrstila pri zaščiti malih delničarjev (na 14. mestu), sledi mu ustanavljanje podjetij, kjer je zasedla 15. mesto. Pri zagotavljanju električne energije je ostala na enakem mestu kot lani (31. mesto). Pri odpravljanju nesolventnosti je padla za tri mesta (42. mesto), pri plačevanju davkov za dve mesti (42. mesto), pri čezmejnem trgovanju pa za eno mesto (53).

Državi gre slabše pri ravnanja z gradbenimi dovoljenji, kjer je uvrstitev boljša za dve mesti, a je še vedno na 90. mestu. Najslabše se je odrezala pri pridobivanju posojil, kjer smo izgubili pet mest (116. mesto). Daleč najslabše je učinkovitost sodstva pri reševanju sporov, kjer smo se uvrstili enako kot lani, na 122. mesto.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.