Kriminalisti prečesavajo sporne posle v Hotelih Bernardin

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 20. 10. 2014 Stran: 9

TURIZEM

Medtem ko se revizorji podjetja Ernst & Young šele pripravljajo na začetek posebne revizije, kriminalisti ljubljanske policijske uprave in Nacionalnega preiskovalnega urada že več mesecev preiskujejo nekatere domnevno sporne posle v Hotelih Bernardin.


Zaradi suma zlorabe položaja in pravic ter oškodovanja družbe kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) že več mesecev preiskujejo nekatere domnevno sporne posle v Hotelih Bernardin, ki so zlasti zaradi številnih zgrešenih finančnih naložb iz preteklosti danes prisiljeni v prodajo svojih hotelov.

Na NPU so nam potrdili, da v družbi, ki se ukvarja s hotelirstvom in ima sedež v Portorožu, poteka predkazenski postopek v zvezi z gospodarskim kaznivim dejanjem. Kot so še dodali, v enem segmentu predkazenski postopek vodi tudi ljubljanska policijska uprava. Kaj natančno preiskujejo in zoper koliko oseb vodijo postopek, na NPU zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka niso želeli komentirati. Do začetka leta 2012 je Hotele Bernardin sicer vodil Čedomil Vojnič, upravni odbor pa Stanislav Valant, ki je bil po razrešitvi s položaja predsednika uprave NFD Holdinga razrešen tudi iz Hotelov Bernardin.

Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti pod drobnogled vzeli prav nekatere posle, ki jih želijo pregledati tudi mali delničarji portoroškega hotelirja. Spomnimo, da so delničarji Hotelov Bernardin že na majski skupščini odločili, da bodo nekatere domnevno sporne posle z družbami, povezanimi z NFD Holdingom, ter družbo Flooring, pregledali posebni revizorji. Toda po nasprotnem predlogu NFD Holdinga je bil za posebnega revizorja imenovan Deloitte, medtem ko so mali delničarji zahtevali, da to nalogo opravi Ernst & Young. Malim delničarjem je kasneje pritrdilo tudi sodišče, ki je upravi Hotelov Bernardin naložilo, naj pogodbo sklene z Ernst & Young in ne revizorjem, ki ga je izbral in potrdil večinski lastnik, torej NFD Holding.

Toda čeprav nekaterim domnevno spornim poslom že grozi zastaranje, revizorji Ernst & Young s svojim delom še niso začeli. To so nam uradno potrdili tudi v Hotelih Bernardin, ki jih vodi Marko Jazbec. A kot so zatrdili, je pogodba že v usklajevanju, podpisana pa naj bi bila prihodnji teden.

Najkasneje do začetka prihodnje turistične sezone pa naj bi v Hotelih Bernardin končali tudi prodajo hotelskega kompleksa Metropol. V Hotelih Bernardin so za vse hotele, ki jih trenutno prodajajo, po neuradnih informacijah prejeli okoli 30 nezavezujočih ponudb, a je bila večina nesprejemljiva. Za celoten kompleks Metropol, ki vključuje tudi hotele Roža, Lucija in Barbara, naj bi prejeli tri zavezujoče ponudbe, v ožji izbor pa naj bi se uvrstila dva vlagatelja, s katerima se še vedno pogajajo. Pretežni del kupnine za Metropol bodo morali v Hotelih Bernardin nameniti za poplačilo svojega finančnega dolga, ki je konec lanskega leta znašal nekaj več kot 50 milijonov evrov. Velik del tega dolga je povezan prav z nasedlimi finančnimi naložbami in ne s turistično dejavnostjo. V letih, ko je NFD Holding vodil Valant, so imeli namreč prav Hoteli Bernardin eno izmed ključnih vlog pri konsolidaciji lastništva Maksime Invest, Finetola, Daimonda, družbe za upravljanje NFD (danes Alpen Invest) in Save.

»Sam nisem seznanjen z nobenim takšnim postopkom in ne vem, o čem me sprašujete,« je bil kratek Valant, ki je v zadnjem pogovoru za časnik Delo zatrdil, da nikoli ni predlagal ali zahteval izčrpavanja Hotelov Bernardin, družbo pa da je zapustil v »dobrem stanju«. Odgovornost je ob tem prevalil na Vojniča in preostale člane nadzornega sveta. »Tisto, kar je bilo predlagano, je nadzorni svet oziroma upravni odbor bolj ali manj potrdil soglasno, ob razlagah, ki so bile dane,« je povedal Valant. Kot je še dodal, je razloge za nakup naložb pojasnjeval Vojnič oziroma oseba, ki jo je on izbral. Nekdanjega predsednika uprave Hotelov Bernardin nam za komentar ni uspelo priklicati.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.