Gorenje v izdajo petletne obveznice

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Javornik Sonja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 01. 10. 2014 Stran: 28

BORZNI KOMENTAR

V zadnjem tednu na ljubljanski borzi vlada manjše zatišje - očitno glavni borzni igralci čakajo na poteze oziroma uradna stališča nove vlade, predvsem kar se tiče nadaljevanja že začetih postopkov privatizacije petnajstih družb v delni državni lasti. Tako je kot zvezda borznega parketa zasijala družba Intereuropa, kjer se je tečaj v nekaj dneh povzpel z 1,2 evra na več kot 1,8 evra. Nekih tehtnih razlogov za rast ni bilo - iz same družbe kot tudi iz bank, ki so v tem trenutku glavni lastniki koprske družbe, niso prišle informacije, ki bi opravičevale takšno rast. Po pregledu delniških knjig je bilo med kupci najti nekaj manjših pravnih oseb, ki so očitno želeli v nekaj dneh nabrati določeno količino delnic, kar je pri skromni likvidnosti te delnice logično povezano s strmo rastjo tečaja. Kakor hitro je zrasla, pa gre sedaj delnica tudi v obratno smer oziroma se bliža na tiste ravni, kjer je delnica že bila pred samim skokom.

V teh dneh seje začel tudi prodajni postopek družbe Cinkarna Celje, kije na državnem seznamu družb za prodajo. Konzorcij lastnikov, kjer poleg države sodeluje še nekaj domačih družb za upravljanje, prodaja skoraj 80 odstotkov kapitala. V prvem delu bodo izbranim potencialnim kupcem poslali predstavitveni prospekt, kasneje tudi informacijski memorandum, ki bo vseboval tudi določene občutljive informacije o poslovanju. Po sami prodaji seveda sledi tudi prevzemna ponudba, kjer bodo delnice lahko prodali tudi mali delničarji. Bolj kot samo poslovanje bodo potencialne kupce zanimala okoljevarstvena soglasja in dovoljenja - predvsem v luči zaostrovanja oko-Ijske zakonodaje v Sloveniji oziroma Evropski uniji, s katero se bo še kako morala spopasti celjska družba.

Včeraj je spodbudna novica prišla tudi iz Gorenja - sprejet je bil sklep, da začnejo zbirati zavezujoče ponudbe za izdajo petletne obveznice, kar pomeni, daje »neformalno« tipanje trga glede interesa po nakupu podjetniških obveznic prineslo pozitivno odločitev glede izdaje. Predvidena izdaja podjetniških obveznic bo v višini 50 milijonov evrov, kuponska obrestna mera bo 3,85-odstotna, sredstva bodo namenjena predvsem okrepitvi strukture ročnosti dolga in razpršiti dolgoročne vire financiranja, ki so trenutno omejeni pretežno na bančne vire. Glede na izpostavljenost Gorenja do bank je to seveda spodbudna informacija, saj bo Gorenje sredstva na kapitalskem trgu pridobilo po nižji obrestni meri, kot bi jo dobilo pri bankah. Ob večjem zanimanju za obveznice bomo verjetno tudi v prihodnje priča tudi kaki večji izdaji, s katero bi poplačali stare, dražje bančne vire in le te zamenjali c cenejšimi - obvezniškimi viri.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.