Po dveh desetletjih predaja oblasti v Kolektorju

NatisniNatisni

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 30. 09. 2014 Stran: 8

PODJETJA

Radovan Bolko jutri prevzema vodenje idrijske skupine Kolektor Group, ki v zadnjih štirih desetletjih niti enkrat ni poslovala z izgubo in je na prelomnici.

Stojan Petrič z jutrišnjim dnem vodenje Kolektorja Group prepušča Radovanu Bolki, dosedanjemu glavnemu izvršnemu direktorju idrijskega koncema. Bolko bo šele tretji predsednik Kolektorja Group v zadnjih 35 letih, saj je Petrič pred njim vodil družbo več kot 20 let.

Poleg Bolke bosta po novem v upravi Kolektorja Group tudi izvršna direktorica za finance Darja Petrič Florjančič in Valter Leban, ki je trenutno zadolžen za nabavo in produkcijo, medtem ko bo Petrič prevzel koordinacijo lastnikov idrijskega koncema in predsedovanje sosveta (neke vrste nadzorni svet).

V prihodnjih letih Kolektor Group, ki je lani ustvaril 444 milijonov evrov prihodkov oziroma 3,6-krat več kot leta 2000, zagotovo čakajo številni izzivi. Njihova prihodnja rast namreč ne bo mogla več sloneti na komutatorju, enem ključnih delov električnih motorjev. Ta proizvod še vedno prispeva pomemben del prihodkov koncema, vendar pa se v zadnjih letih izrazito krepijo kitajski in japonski proizvajalci. Medtem ko prvi pritiskajo na trg z zniževanjem cen, so zaradi padca vrednosti jena čedalje bolj konkurenčni tudi japonski proizvajalci. Prihodnja rast Kolektorja bo torej temeljila predvsem na energetiki m programu stavbne tehnike, ki sta lani k skupnim prihodkom prispevala okoli 14 0 milijonov evrov. V energetiko je s prevzemom Etre 33 (zdaj Kolektor Etra) Kolektor vstopil šele leta 2007, pred dnevi pa so dokončno prevzeli tudi Turboinštitut in iz njegovega lastništva iztisnili vse male delničarje. Na drugi strani so v Kolektorju v začetku leta dokončno opustili proizvodnjo sanitetne opreme ter Kolektor Liv prodali uspešni ameriški skupini Fluidmaster.

Uspeh koncema Kolektor Group, ki v zadnjih štirih desetletjih nikoli ni posloval z izgubo, bosta pomembno diktirala predvsem Kolektor Koling in Kolektor Etra, ki sta že zdaj dve od najbolj uspešnih podjetij iz skupine. Kolektorju Kolingu je v zadnjih treh letih uspelo več kot podvojiti prihodke, ki so lani znašali že skoraj 50 milijonov evrov, medtem ko je Kolektor Etra ena najdonosnejših hčerinskih družb Kolektorja in ob 60 milijonih evrov letnih prihodkov ustvari več kot sedem milijonov evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA). Za letošnje leto v Kolektorju napovedujejo 451 milijonov evrov prihodkov in 43,6 milijona evrov EBITDA. Zaradi visokega dobička pri prodaji delnic Letrike nemškemu Mahle Group utegne čisti dobiček letos znašati celo okoli 40 milijonov evrov, potem ko se jim je že lani zvišal za četrtino, na 27 milijonov evrov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.