Poti do nakupa Večera so na pol odprte

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: N.R. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 20. 08. 2014 Stran: 2

Mediji Agencija za varstvo konkurence je Delu izdala potrebno soglasje za prodajo večinskega deleža časnika Večer

Ljubljana - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je družbi Delo dala soglasje za prodajo večinskega deleža podjetja Večer, družba Dober Večer pa vlogo za izdajo soglasja še dopolnjuje. Čas ima do četrtka, potem bo odločila AVK.


Nadzorni svet Dela se je za potezo, da Večer proda družbi Dober Večer, odločil pred dobrim mesecem dni. Pri odločitvi je neuradno prevladalo to, da so pripravljeni še naprej sodelovati z Delom pri tiskanju in kolportaži. Kupnina uradno ni znana, po naših informacijah pa znaša okoli milijon evrov.

Papirnate ovire

Za veljavnost kupoprodajne pogodbe sta obe družbi morali pridobiti soglasji AVK. Iz Pivovarne Laško, lastnice Dela, so včeraj sporočili, da je AVK Delu izdal soglasje za prodajo 191.943 delnic oziroma 75-odstotnega deleža Večera družbi Dober Večer. Podjetje Dober Večer po besedah enega od kupcev, nekdanjega direktorja korporativnega svetovanja na agenciji Pristop Uroša Hakla, pa svojo vlogo še dopolnjuje. Po četrtku bo o presoji koncentracije na trgu odločila AVK. Soglasje ministrstva za kulturo, ki je poleg soglasja varuha konkurence po slovenski zakonodaji prav tako dokument, ki ga je obvezno pridobiti za izvedbo posla, je družba Dober Večer pridobila že vnaprej. Po neuradnih informacijah naj bi kupca Uroš Hakl in nekdanji direktor telekomunikacijskega podjetja T-2 Sašo Todorovič več kot polovico kupnine pridobila. z bančnimi krediti.

Opozorila

Novinarske organizacije in novinarji Večera so vseskozi opozarjali, da je proces prodaje tekel netransparentno in neodgovorno ter da eden pomembnih medijev v Sloveniji dobiva lastnike, ki javno niso razkrili virov financiranja in niso dali nobenih formalnih zavez, da bodo medij ohranili. Obstajajo namreč le ustna zagotovila novih lastnikov o ohranitvi sedanje dejavnosti. Tudi kulturni minister Uroš Grilc je že pred časom izrazil pričakovanje, da novi lastnik Večera prihodnosti medija ne do razumel samo kot racionalizacijo poslovanja, ki jo je že napovedal, ampak predvsem kot strateško dolgoročno vlaganje v vsebinski in tehnološki razvoj ter seveda v človeški potencial časnika.

Stari dolgovi

AVK je Delu že leta 2009 naložila prodajo z odločbo, da kot lastnik Večera presega dovoljeni delež koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga. Delo je imelo 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008. Ostali manjšinski lastniki Večera so še Slovenski državni holding (10 odstotkov), Delo Prodaja (6,9) in mali delničarji.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.