Mali delničarji ovadili upravo NLB

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Ma. G. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 16. 08. 2014 Stran: 10

Izbris VZMD vodstvu očita zlorabo položaja

Ljubljana - V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so potrdili, kar smo že razkrili v Delu: proti NLB in njeni upravi so vložili kazensko ovadbo.

To so, navajajo, storili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. VZMD v ovadbi dokazuje, da je NLB na dan 30. 9. 2013 uradno izkazala pozitiven kapital v višini 835 milijonov evrov, Banka Slovenije (BS) pa je na isti dan ugotovila negativen kapital v višini 318 milijonov evrov ter na podlagi tega izbrisala vse delnice in podrejene obveznice banke. V VZMD menijo, da če je ugotovitev BS o negativnem kapitalu NLB resnična, sledi, da je uprava NLB porvorila kapital banke za več kot milijardo evrov. Če pa je ugotovitev JBS neresnična in je bil kapital NLB na dan 30. 9. 2013 pozitiven, bi morala uprava NLB izpodbijati odločbo .BS, menijo v VZMD.

Dodatna oteževalna okoliščina, očitanega kaznivega dejanja, sta, pravijo pravni mnenji, ki ju je naročila NLB, in opozarjata na problematične posledice izbrisa podrejenih obveznic banke.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.