Mercator čaka na prevzem

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Tekavec Vanja Teme: Mali delničarji, Rajko Stanković Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 31. 07. 2014 Stran: 8

V hrvaške roke Agrokor bi lahko že danes objavil ponudbo Za male delničarje ni drugega izhoda kot prodaja

Ljubljana - Jutri bo potekel rok, do katerega mora Agrokor objaviti ponudbo s prospektom za prevzem Mercatorja, neuradno pa je slišati, da jo bo hrvaški kupec objavil danes. Agrokor mora delničarjem ponuditi enako ceno, kot jo je plačal članom prodajnega konzorcija, torej 86 evrov za delnico.


Že ob objavi prevzemne namere pred mesecem dni so se pojavila ugibanja, ali naj približno dvanajst tisoč malih delničarjev Mercatorja sprejme Agrokorjevo prevzemno ponudbo ali naj ostanejo v delniški strukturi podjetja in upajo na večji izplen čez čas. Najverjetneje ne, odgovarja predsednik društva Malih delničarjev Slovenije Rajko Stankovič.

»Na žalost ne poznam primera, ko bi se cena delnice po prevzemu zvišala, eno leto po prevzemu Agrokor ni več dolžan ponuditi enake kupnine za delnico, kot jo je plačal ob prevzemu. Ker bo Agrokor takrat najverjetneje že lastnik več kot 75 odstotkov Mercatorja, bo verjetno sledil umik trgovca z borze, kar še dodatno poslabša likvidnost delnice. Zdi se, da za male delničarje ni drugega izhoda kot sprejem Agrokorjeve ponudbe,« meni Stankovič.

Aleš Grbič iz družbe za upravljanje KBM Infond se pridružuje Stankoviču. »Pri Mercatorju je vse odločeno in za male delničarje je dobro, da sprejmejo ponudbo za prevzem, saj je velikodušna glede na druge ponudbe. Kaj se bo dogajalo z delnico po prevzemu, pa je težko napovedati.«

Agrokor je že lastnik dobrih 53 odstotkov Mercatorja. Če se delnice odločijo prodati vsi preostali delničarji, bo Agrokor zanje odštel dodatnih skoraj 151,8 milijona evrov (ob 172 milijonih, izplačanih konzorciju).

Kdo bo financiral Agrokor?

Hrvaški kupec še ni razkril svojih namer z Mercatorjem in pričakovati je, da bo v prevzemnem prospektu podrobneje razkril, kakšna bo struktura financiranja prevzema, strategijo poslovanja in odnos do zaposlovanja. Prospekt je že potrdila Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki bedi nad tem, ali kupec pri prevzemu upošteva določila prevzemne zakonodaje, ni pa odgovorna za vsebino ponujenega posla.

»Iz razkritij v prospektu bo verjetno razvidno, kdo bo jamčil za poplačilo delnic in kdo financira Agrokor pri prevzemu, iz naštetega pa bo verjetno razvidna tudi vizija Agrokorjevih poprevzemnih aktivnosti v Mercatorju, tudi pri iskanju sineigij,« je opozoril Stankovič. Usodo Agrokorjevega prevzema Mercatorja bo sicer krojil krovni sporazum o finančnem prestrukturiranju, ki ga je Mercator sklenil z bankami upnicami. Banke so že ob sklenitvi sporazuma napovedale, da želijo tudi v prihodnje bedeti nad poslovanjem slovenskega trgovca, zato bodo delničarji Mercatorja na avgustovski skupščini odločali o tem, da bi na sejah NS pri obravnavi poslovnega ali finančnega prestrukturiranja lahko sodelovali tudi predstavniki bank upnic.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.