Bojna sekira zakopana

NatisniNatisni

Medij: Večer Avtorji: Lesjak Tušek Petra Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Gospodarstvo Datum: 22. 07. 2014 Stran: 7

Nadzorni svet DPR včeraj podprl načelni dogovor med SIJ in DPR o odkupu delnic SIJ inzunajsodni poravnavi, s čimer se spori umikajo s sodišč

Vse kaže, da se časi zaostrovanja med Družbo pooblaščenko Ravne (DPR) in skupino SIJ - Slovensko industrijo jekla, ki so jih zaznamovali sodni spori zaradi (ne)priznanja petinskih lastniških deležev malih delničarjev v podjetjih Metal in Noži Ravne, končujejo. Včeraj je namreč nadzorni svet DPR na Ravnah načeloma sprejel ponudbo med SIJ in DPR o postopnem izplačilu delničarjev DPR prek prodaje delnic SIJ in soglašal z zunajsodno poravnavo, s čimer bodo umaknjene tudi vse aktualne tožbe pred sodišči. Strinjanje nadzornega sveta je sicer šele prvi pogoj, da bo dogovor obveljal, saj mora odločitev podpreti še skupščina DPR, ki bo sklicana za 19. september.

Usklajeno stališče, skope informacije

Včeraj sta bili obe strani z informacijami o doseženem dogovoru enotni in za zdaj precej skopi, pri čemer se pri podajanju morebitnih podrobnosti sklicujeta na poslovno skrivnost. Tako so iz SIJ in tudi direktor DPR Zlatko Halilovič podali informacijo, da sta se vodstvi SIJ in DPR dogovorili za postopno izplačilo delničarjev DPR prek prodaje delnic družbe SIJ in o izvensodni poravnavi. "Dogovor predvideva odkup delnic SIJ in izvensodno poravnavo, kar pomeni, da bodo umaknjeni vsi sodni postopki in se bo celotna zgodba zaključila, delničarji DPR pa bodo poplačani. SIJ je v maju vsem manjšinskim delničarjem družbe, torej tudi DPR, predlagal odkup lastnih delnic na podlagi sklepa nadzornega sveta in skupščine delničarjev s ciljem učinkovitejšega konsolidiranega upravljanja družbe. Večina manjšinskih delničarjev je ponudbo sprejela, sedaj pa je dosežen tudi predhodni dogovor z DPR," je pojasnil izvršni direktor za komuniciranje v skupini SIJ Denis Mančevič. Ruski Koks oziroma Dilon ima v SIJ 72,22-odstotni delež, država 25, ostali pa skupno 2,75 odstotka. Tudi Halilovič podrobnosti dogovora ni želel komentirati in pred skupščino DPR tudi ne namerava razkrivati vsebine. Dejal je le, da so na zelo dobri poti sklenitve dogovora, ki je po petnajstih letih zagotovo tudi lažja. Predsednik nadzornega sveta DPR Janez Klančnik je ocenil, da je ta rešitev dobra, ker v Sloveniji očitno ni sodne prakse, po kateri bi bil lahko razplet drugačen.

Srednja pot, boljši izplen

Nekdanja direktorica DPR Kristina Slavič je sodelovala v pravdah, v katerih so se na koncu morali sprijazniti z revizijo vrhovnega sodišča, po kateri mali delničarji niso bili upravičeni do deležev v Metalu in Nožih in bi jim pripadli le, če bi bile prodane odvisne družbe in ne holding. Ob doseženem dogovoru ocenjuje, da predstavlja srednjo pot, da se zadeva lahko zaključi. Tudi Slavičeva podrobnosti dogovora ne komentira. Po neuradnih virih naj bi SIJ tudi z anketiranjem delničarjev - v DPR jih je povezanih nekaj manj kot šest tisoč - ugotavljala interes za prodajo, ki naj bi ga bili v večini izkazali. Ključno za DPR (ki ima v SIJ dober odstotek) je bilo vprašanje cene za delnico, saj niso pristajali na ponudbo za prodajo po 190 evrov za eno. Neuradno naj bi DPR zdaj večinski ruski lastniki ponujali 210 evrov na delnico SIJ, tako da naj bi bil skupen izplen prodaje okoli 2,5 milijona evrov. Delničarje naj bi predvidoma v prihodnjem letu izplačali z razdelitvijo te kupnine in dodatno od načrtovane prodaje deleža v Opremi Ravne.

Namigi o menjavi direktorja Metala

Po nekaterih neuradnih virih naj bi nova uprava SIJ na čelu s predsednikom Antonom Černihom po letošnjih zamenjavah direktorjev jeseniškega Acronija in ravenskih Nožev načrtovala še zamenjavo za direktorja Metala Ravne Andreja Gradišnika. Podobno kot v Nožih naj bi namreč tudi v Metalu zahtevali korenito klestenje stroškov in povečevanje dobičkov z večjim vpogledom lastnika v delovanje poslovodstva. V SIJ so nam včeraj na vprašanje o tej neuradno omenjani možnosti odgovorili, da neuradnih namigov ne morejo komentirati. Je pa Denis Mančevič, izvršni direktor za korporativno komuniciranje v SIJ, še dodal, da ta namig nikakor nima nobene podlage.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.