Zanimivo predvidljivo

NatisniNatisni

Medij: Delo Avtorji: Stergar Aleš Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Mnenja Datum: 17. 04. 2014 Stran: 5

Nadzorniki in poslovodstvo Telekoma Slovenije so prejšnji teden sicer opravili vsebinsko razpravo o konsolidiranem letnem poročilu za leto 2013, objavo dokumenta pa so zamaknili za štirinajst dni. V tem času bo poslovodstvo določilo bilančni dobiček. In posledično višino dividende.

Letno poročilo bo Telekom Slovenije objavil 24. aprila. Natančno dan prej, 23. aprila, se bo iztekel rok, ki ga imajo potencialni kupci, da oddajo izjavo o interesu. Se bo o dividendi odločalo po tem, ko se bo videlo, koga Telekom Slovenije v resnici zanima? Ko bo jasno, kako bo v prodajnem postopku nastopil nemški velikan, Deutsche Telekom: neposredno, prek madžarske ali prek hrvaške hčerinske družbe?

Med drugimi možnimi kupci iz dejavnosti ima večina takšne ali drugačne zadržke. Predvsem pa je slovenski trg razvit in visokega donosa tudi tujemu lastniku ne bo prinesel. Telenor išče priložnosti v Aziji, Telefonica na špansko govorečih južnoameriških trgih, avstrijski Telekom je na slovenskem trgu že navzoč s Simobilom, ki bi ga ob vstopu v TS moral prodati. Podobna prodaja bi kupca iz nemške družine čakala v Makedoniji, kjer bi moral prodati operaterja, ki se, odkar je v lasti TS, imenuje One, pred tem pa Cosmofon. In je bil v lasti grškega telekoma, ki gaje kupil nemški. Drugi evropski telekomi, ki so dolgoročnejši lastniki z manj odprtimi denarnicami, imajo delo sami s sabo, za ruske kupce pa se vrata zaradi ukrajinske krize pripirajo. Na drugi strani je sistem delovanja finančnih skladov znan: družbo kupijo, jo očistijo in z dobičkom prodajo. A telekomunikacije prav blaznih dobičkov ne omogočajo več. Dejavnost se pač stara.

 

Navodila države so jasna: dividende naj bodo maksimalne, od prodaje Telekoma Slovenije niti ni mogoče odstopiti. Razdeliti bo pač treba najmanj vseh -po nerevidiranih podatkih dvainpetdeset milijonov lanskega čistega dobička. Ali pa še več: ob predlanskih 43 milijonih dobička je šlo za dividende skoraj 54 milijonov evrov, država pa je v dveh delih dobila dobrih 39 milijonov evrov. Letos bi/bo država samo od tekočega dobička dobila približno 38 milijonov evrov, prek Modre zavarovalnice, NLB, NKBM in Abanke pa še slab milijon in pol. Podjetji iz skupine Darija Južne Intersvet in Perspektiva FT bi/bodo dobili 570 oziroma 390 tisočakov, tretji veliki mali delničar KD Galileo pa dobre četrt milijona evrov.

Poslovodstvo Aerodroma Ljubljana, kije v podobni fazi prodaje kot Telekom Slovenije, je delničarjem že predlagalo, naj poleg lanskega petmilijonskega dobička razdelijo še večino bilančnega dobička, skupaj 35 milijonov evrov. Zelo verjetno pa je, da si bodo delničarji razdelili še preostalih pet milijonov bilančnega dobička, tako da bo na voljo 40 milijonov evrov, dividendapa bo petnajstkratnik (!) lanske. Država bi tako že samo z dividendami dobila 30 milijonov evrov, Publikum Trezor, veliki nasprotnik gradnje drugega terminala, za kar so bile namenjene 35-milijonske rezerve, bo pobral skoraj 1,1 milijona evrov, sklada iz družine KD pa skupaj 900 tisočakov.

portalov

Tuje novice iz regije

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.